Fotorelats

Entitat:
DONACIONS: 7 | RECAPTAT: 780 €
Beneficiaris:
Persones afectades per l’Alzheimer del Vallés Occidental. 12-14 persones i les seves respectives famílies.

 

 
Duració:
Aquest projecte el farem realitat  a partir del 19 d’abril de 2022 amb la participació de Clicme, l’Ajuntament de Sant Cugat i amb una duració indefinida. 
 
Objectiu de donacions:
5.500,00 € 
 
Descripció del projecte:
El projecte consisteix en treballar la memòria a partir de la fotografia i diferents tècniques que estimulen el record, la memòria. Et retrobes amb tu mateix i et fan sentir bé.
L’Associació de familiars de persones afectades per l’Alzheimer del Vallés Occidental, AFA VO és una entitat sense ànim de lucre creada el 2000 com a Delegació d’AFAB i el 2007 es constitueix com a associació.
La finalitat d’AFA és informar, assessorar, formar, sensibilitzar i donar suport i serveis  a qui té la malaltia d’Alzheimer o altres demències i a qui cuida (família i entorn proper).
Ho fem amb projectes que podeu veure en la nostra pàgina web: afavalles.com.
Recentment ens hem trobat amb una nova necessitat: atendre a persones grans no diagnosticades però que noten pèrdues de memòria , desorientació, soledat, tristesa… per diferents motius (solitud en la pandèmia, manca d’activitat, pèrdua de la parella…necessitat d’escolta activa) per aquesta raó volem obrir el projecte.

 

FOTOMEMORIES (per persones grans sense diagnòstic de demència)
Treball amb la fotografia dirigit a persones grans sense diagnòstic però que noten pèrdues de memòria. “El record és el diari que tots carreguem amb nosaltres” -Oscar Wilde-.
 
Objectiu:
Personals
  • Millorar la qualitat de vida i l’autoestima de les persones assistents.
  • Fomentar la comunicació i la interacció social de qui participa mitjançant la conversa
  • Preservar i reforçar la identitat personal
  • Manifestar l’assoliment de la longevitat, és a dir, haver arribat fins a la vellesa amb una vida plena de vivències
  • Permetre la resinificació, és a dir, recordar un esdeveniment sigui positiu, sigui negatiu i donar-los un nou significat. En cas de fets conflictius, s’efectua una nova lectura que permet ressituar-los de manera menys dolorosa
Col·lectius
  • Mantenir la memòria col·lectiva de dues maneres:
  1. A) Oferint oportunitats per compartir experiències i saviesa amb altres persones grans
  2. B) Transmetre coneixements d’esdeveniments del passat a les noves generacions (amb la possibilitat de recollir les aportacions de fets que formen part de la historia (vídeo, llibre…)
 
Es treballa amb (sempre amb la fotografia com a fil conductor):
1- La presentació: Qui som, novel·la de vida
2- El visionat d’imatges icòniques del passat acompanyat de tertúlies obertes. Teràpia de Reminiscència. Memòria col·lectiva
3- La imatge que parla. Memòria individual o subjectiva
 
Amb aquest projecte volem mantenir actives les capacitats de les persones grans que sovint per les pròpies pèrdues o de l’entorn més proper les porten a “no tenir ganes de res”, a sentir-se soles i invalidades. Volem col·laborar en què les persones grans  arribin al final de vida.
Viure positivament influeix directament sobre la salut mental i física de tots els grups de població, però molt especialment en la gent gran.